İş Seyahatleri, Tatil Gezileri

Vietnam (Bölüm 1)

vietnam

 

Temmuz ortasında  gittiğimiz  Vietnam ile ilgili bir kaç ön bilgi paylaşmak istiyorum. Gezdiğimiz yerlerin detayları Vietnam Bölüm 2’de karşınızda…

Bir kaç seferdir iş için gitmiş olduğum Vietnam’a bu Temmuz ayında önce iş, sonrasında da eşimle beraber tatil amaçlı gittim.  Vietnam’ın Türklere uzun zamandır turist vizesi vermekte sıkıntı çıkarması , bizde biraz stres  yaratsada Vietnam’da yaşayan Hintli dostumuz sağolsun kendisini referans vererek bize turist vizesi aldırtmayı başardı. Aslında bu girişim öncesinde ben ofisten bir arkadaşımın vermiş olduğu Vietnam’lı acente ile görüşüp şansımı denemek istedim ama maalesef onlardan da  Türk vatandaşları için vize alamadıklarını öğrendim. Neyse eğer her şey yolunda gider ise vizenizi Vietnam havaalanında ki vize ofisinden alabiliyorsunuz.

Umarım yakın bir zamanda Türk vatandaşlarına vize alma konusunda daha ılımlı olabilirler.

Şangay’dan Vietnam’ın en büyük şehri olan Ho Chi Minh ya da diğer adıyla Saigon’a direk uçuş olarak ya China Eastern’i ya da Vietnam Airlines’ı seçebilirsiniz. Vietnam Airlines biraz daha pahalı gözükse de uçuş saatleri  daha makul saatlerde.

Vietnam’daki vize acentesi ile ilgilenenler icin;  size yardımcı olamasalarda yabancı uyruklu arkadaşlarınıza vize alabilirler.

EASY VIETNAM VISA
1st floor, Building No. 8,
Thai Thinh 2 str., Hanoi, Vietnam.
Tel: +84 4 3562 5225
Fax: +84 4 3562 5224
sales@easyvietnamvisa.com
www.easyvietnamvisa.com

Vietnam’ın tarihine kısaca değinmeden önce şu an ki Vietnam ile ilgili bir kaç bilgi;

Nüfusu yaklaşık olarak 90 Milyon olan Vietnam 54 etnik gruba ev sahipliği yapmakta. 63 il ve 5 belediyeden oluşan ülkede yoğun nüfusun yaşadığı bölgeler Red River Delta ve de bizim gezmiş olduğumuz Mekong Delta. Nüfusun %80’i Vietnamese yani Kinh (resmi dil) konuşabilmekte.

Vietnam’ı yılda 5 ila 6 Milyon arasında turist ziyaret etmekte.

İklim şartlarına gelince, kuzey Vietnam’da dört mevsim , güney Vietnamda ise tüm yıl ılık-sıcak hava etkisini göstermekte.Tropik Manson yağmurları ise kuzeyde : Mayıs’dan Ekim’e kadar, güneyde ise Eylül’den Ocağa kadar sürmekte. Biz hem güneyde hem de kuzeyde manson yağmurlarına yakalandık ama çok kısa süreli yağması planlarımızı pek bozmadı.

Ülkede Budizm,Hristiyanlık,Taoizm,Konfüçyüzim , Cao Dai (kısaca üç dinden oluşmuş başka bir din) ve İslam dinleri kardeşçe ibadetlerini edebilmekte.

Tarihine bakacak olursak ;

M.Ö. 3. yüzyılda Viet kabileleri, Çin’in Kanton şehrinden Orta Vietnam’a kadar uzanan Nam Viet Devletini kurdular. M.Ö. 111’de Nam Viet Devleti yıkılınca, Vietler Çin hakimiyeti altına girdiler. Uzun bir savaştan sonra Çinlileri Kızıl Nehir Vadisinden çıkaran Vietnamlılar M.S. 939’da bağımsızlıklarını kazandılar. Vietnam 15. asır başlarında Çin tarafından tekrar alındı ise de, kısa bir süre sonra 1427’de tekrar bağımsızlığına kavuştu. 1887’de Tonkin ve Annam’la birlikte Kamboçya ve Laos, Çinhindi Birliği içinde teşkilatlandı. Yönetim bir Fransız Genel Valisine verildi.

Fransa’nın ülkeyi ekonomik yönden sömürmesi ve siyasi baskısı, Fransız yönetimine karşı kuvvetli bir milli direniş hareketine sebep oldu. 1930 ve 1945 yılları arasında Fransa’ya karşı hareketlerde komünistler en kuvvetli grup olarak ortaya çıktılar.

İkinci Dünya Savaşında Vietnam’ı işgal eden Japonya 1945’te teslim olunca, Vietminh birlikleri Hanoi’de iktidarı ele geçirdiler. Liderleri Ho Chi Minh Vietnam’ın bağımsızlığını ilan etti. Fransa güneyde milli ihtilali bastırmayı başardı. Fakat kuzeyde sömürge rejimini yeniden kurmak istemesi, Çinhindi Savaşlarının patlak vermesine sebep oldu. 1946’dan 1954’e kadar devam eden savaş, Fransa Dienbienphu Muharebesinde bozguna uğrayınca son buldu.

21 Temmuz 1954’te Cenevre Antlaşması imzalandı. Bu antlaşma kararlarına göre geçici olarak ülke, kuzeyde komünist kontrolündeki Demokratik VietnamCumhuriyeti, güneyde Vietnam Cumhuriyeti olmak üzere iki ayrı devlete bölündü. Bölünme hattı 17. paraleldi. Bu bölünme hattı 1956’da yapılacak olan genel seçimlerle kaldırılacaktı. Fakat genel seçimler yapılmadı. Bunun üzerine Kuzey Vietnam, Güney Vietnam hükümet başkanı Diem’i düşürmeyi hedef alan bir terör kampanyası başlattı.

1960’ta Diem ve Vietcong olarak bilinen komünist gerillalar arasındaki mücadele şiddetli bir iç savaşa dönüştü. Güney Vietnam ABD tarafından, Vietcong ise Kuzey Vietnam tarafından destekleniyordu. Diem komünistlerle baş edemeyince, 1963’te subaylar bir darbe yaparak hükümeti devirdi. Diem’in düşüşü birbirini takip eden birçok askeri darbeleri peşinden getirdi. Siyasi bir istikrarsızlık dönemi başladı.

Vietcong ve Kuzey Vietnam birlikleri baskısı altındaki Güney Vietnam’ın çöküşünü ancak ABD müdahalesi engelledi. Amerikan yardımıyla Güney Vietnam ordusunun kuvveti üç kat arttı. 1964’te ABD, komünist kuvvetlerin artan taarruzlarına cevap olarak Kuzey Vietnam’ı bombalamaya başladı. Nisan 1969’da 543.000’e ulaşan Vietnam’daki Amerikan kuvvetleri Başkan Nixon’un emriyle Temmuz 1969’dan itibaren yavaş yavaş çekilerek azaltılmaya başlandı. 27 Ocak 1973’te Paris’te ABD, Kuzey ve Güney Vietnam ve Vietcong arasında bir ateşkes antlaşması imzalandı. Fakat bu anlaşma kararlarına hiç uyulmadı.

1974’te Güney Vietnam’a Amerikan yardımı, ABD kongresi tarafından durduruldu. Çinhindi’nin her tarafında iki yıl boyunca çetin muharebeler devam etti. Kuzey Vietnam 1975’in ilk aylarında merkezi Vietnam’da kalan son Güney Vietnam kuvvetlerine taarruza başladı. Güney Vietnam’ın geri çekilme harekatı bozguna dönüştü. Saygon rejimi 30 Nisan’da teslim oldu. Geçici bir ihtilal hükümeti, kontrolü ele geçirdi ve komünizmi yerleştirmek için adımlar atıldı. Bütün işyerleri ve çiftlikler devletleştirildi.

Sivillere karşı saldırı ve zulüm devam ederken 1977-1980’de Kamboçya ile şiddetli bir savaş patlak verdi. Vietnamlı azınlıkların deniz yolu ile veya karadan Kamboçya üzerinden artan kaçış hareketleri üzerine, 1983’te Vietnam, Kamboçya’daki mülteci kamplarına taarruzda bulundu. 140.000 Çin asıllı Vietnam’ı terk edince Çin ile münasebetler bozuldu ve Çin ekonomik yardımı kesti. Çin, Vietnam’ın dört sınır eyaletine taarruz etti. Birçok ekonomik hedefleri tahrip etti.

Vietnam, Çin saldırılarını püskürtmekle birlikte büyük ekonomik kayıplara uğradı. Parti genel sekreteri olan ve ülke yönetiminde ağırlığını koruyan Le Duan’ın ölümü üzerine, Vietnam’ın siyasetinde değişiklikler oldu. 1989 sonlarında Vietnam birlikleri Kamboçya’dan çekilmeye başladı. Buna bağlı olarak ABD ile ilişkilerin normale dönmesi gündeme geldi.

Nisan 1992’de Milli Meclis 1980’den beri yürürlükte olan anayasanın yerine yeni bir anayasa kabul etti. Yeni anayasayla devlet konseyi ve Bakanlar Kurulu kaldırıldı. Devlet Konseyi başkanından daha fazla yetkilere sahip Cumhurbaşkanlığı makamı kuruldu. Sandalye sayısı 496’dan 295’e indirilen meclis için Temmuz 1992’de seçimler yapıldı. Yeni meclis eski savunma bakanı Le Duc Anh’ı cumhurbaşkanlığına seçti. Ekonomi 1992’de hızlı bir gelişme gösterdi. Aynı sene Rusya burada bulunan üslerdeki gemilerini ve askeri danışmanlarının hepsini geri çekti. Amerika ve yakın komşuları ile diplomatik ilişkileri yeniden başladı.

Ek bilgi :   Çinhindi ya da Hindiçini, Güneydoğu Asya’da, kabaca Hindistan’ın doğusu ve Çin’in güneyinde kalan bölge.

Çinhindi bölgesi,Myanmar,Tayland, yarımada Malezya’sı, Laas, Kamboçya ve Vietnam’ı kapsar. Bu kavram daha çok tarihte Fransız sömürgesi olan Laos, Kamboçya ve Vietnam’ı tanımlamak için kullanılır.

1.ci Çinhindi savaşı : Fransa – Vietnam arasında

2.ci Çinhindi savaşı : Vietnam savaşı

3.cü Çinhindi savaşı : Vietnam – Çin arasında geçmiştir

 

Kaynak 1: http://www.msxlabs.org/forum/ulkeler-ve-tarihleri/10720-vietnam-ve-vietnam-tarihi.html#ixzz2aj3QND00

Kaynak 2 : http://tr.wikipedia.org/wiki/Hindi%C3%A7in

Kaynak 3 : https://eksisozluk.com/cinhindi–1206167

You Might Also Like

3 Comments

  1. onur

    November 20, 2013 at 6:52 pm

    Merhaba öncelikle yazınız için çok teşekkürler, sormak istediğim ibir şey var ” Hintli dostumuz sağolsun kendisini referans vererek bize turist vizesi aldırtmayı başardı. ” yazmışsınız benmde ho chi mint den arkadaşalarım var ama nasıl referans göstereceğimi bilemiyorum. Vize alırken ne tür dilekçeler yazdınız ve hint li arkadaşınızı nasıl referans olarak gösterdiniz yardımcı olabilirseniz çok sevinirim, teşekkürler..

    1. nippur

      November 21, 2013 at 8:58 am

      Merhaba Onur Bey,

      Oncelikle nereden basvurmayi planladiginizi ogrenebilir miyim?
      Ben Hintli arkadasimdan detaylari alip size yarin bilgi vermeye calisacagim.

      Selamlar

      1. nippur

        November 26, 2013 at 11:19 am

        Onur bey , tekrar merhaba..
        Hintli arkadasimdan kontaga gectikleri acentanin ismini aldim. Isterseniz Vietnam’daki arkadasiniz bu acentayla iletisime gecip, size referans olacagini belirtebilir. Nasil bir yazi gonderilmesi gerektigini ordan ogrenebilir.

        Mr. Anh Vu
        HP: (84)-91-8330918
        Email address: kevinvu7888@yahoo.com

        Iyi calismalar
        Muge

Leave a Reply