İş Seyahatleri

Myanmar (Bölüm 2)

Yaklaşık 2 sene önce ziyaret etme fırsatı bulduğum The Golden Land Myanmar’a 2016’nın ilk iş gezisi için tekrar gittim.Bu sefer Dragon Airlines ile Şangay-Hong Kong, Hong Kong-Yangon opsiyonunu tercih ettim. Hong Kong aktarmalarını genel olarak sevsemde (tabiiki alışveriş 🙂 )bu tercihin iki sıkıntısı vardı. İlki Hong Kong havaalanının son dönemlerdeki yoğunluğunun uçuş gecikmesi olarak size etkisi, diğeri ise uçuş saatlerinin gece olması. Yangon’a varış sabah 1:30 , vize kontrolü , otele varış derken saat sabah 2:00-2:30’ğu bulmakta. Dönüşte de aynı şekilde gece sabah 1:15 uçağı ile Hong Kong’a uçup ordan da en erken sabah 8:00 uçuşu ile Şangay’a dönebilirsiniz.
Ben bu sefer ki ziyaretimde haftaya yorgun başlamamak için yolculuğumu Cumartesi akşam üzeri olarak ayarlayıp tüm pazar gününü hem dinlenmece hem de gezmece şeklinde değerlendirdim. Havaalanından şehre varış eğer trafik açık ise maximum 35 dakika.
Havaalanına ya da endüstriyel alana daha yakın bir yer de kalmak isterseniz  Novotel havaalanından sadece 15 dakika mesafesinde. Ama gezinizi tamamen turistik yapacaksanız benim kaldığım bölge olan ve de Şule Pagoda’ya da yakın olan bir lokasyonda kalmanız daha mantıklı olabilir.

IMG_4531    IMG_4600    IMG_4603    IMG_4602

Gezilecek başlıca yerler hakkında bilgi vermeden önce 2 sene zarfında şehirde yapılan değişikliklere değinecek olursak.
# Türklere on-line ya da kapıda vize verilebiliyormuş. Ben iş gezisinde olduğumdan denemedim. Business vizeyi almam 1 buçuk haftayı aldı (pasaportu Hong Kong’a göndermeniz gerekiyor eğer Şangay’da ikamet ediyorsanız)
Turist vizesi için on-line vizeyi bir araştırın derim. Bir kaç yerde on-line vize alınabileceği ile ilgili yazı okumuştum.
# Şehirde hızlı bir şekilde yapılanma başlamış. Ne yazık ki şehre farklı bir güzellik katan tarihi binalar  yerlerini yavaş yavaş yüksek plazalara bırakmakta ya da sıfırdan yapılan yeni binalarında arasında sıkışıp kalmakta.
# Şehirde trafik epeyce artmış, ana yollarda motorsikletin yasak olması trafiğe daha çok araba çıkmasına sebep olmuş.

Gelelim pazar günü gezdiğim bir kaç yere;

Bogyoke Market : 1920 yılında Mr.C. Scott tarafından inşa edildiğinde marketin adı Scott Market imiş. 1947 yılında ismi Bogyoke Aung San market olarak değiştirilmiş.İçerisinde 100’lerce mağaza bulunan markette el işi, elbiselik kumaş, ve de mücevherat almanız mümkün (tabii gerçek olup olmadığını ya da hangi kalitede olduğunu anlayabiliyorsanız) Sabah 8’den akşam 5’e kadar açık olan market Pazartesi ve resmi tatil günlerinde kapalı. Bizim kapalı çarşı kıvamındaki markette ben modern ama bir o kadar da etnik hediyelik eşya satan bir dükkan bulmayı başardım. Vaktiniz olursa bir bakın derim. Eğer Myanmar’a özgü bir şeyler yemek ya da içmek isterseniz marketin iç avlusunda bulunan mini açık restorantları deneyebilirsiniz. Ya da benim gibi biraz daha dayanarak hemen 50 metre ötedeki Parkson alış veriş binasına uğrayabilirsiniz.

IMG_4538    IMG_4616    IMG_4617

IMG_4618     IMG_4619

Parkson : Sule Shangri-La otele ve de Bogyoke Market’e çok yakın olan bu alışveriş merkezinde isterseniz kahvaltı,öğle yemeği ya da akşam üzeri kahvesi içebilirsiniz. Giriş katındaki bu mekanlarda hem dışarda oturup hemen önünde kurulan meyve-sebze pazarını gözlemleyebilir hem de sıcak havanın iliklerinize kadar işlemesine izin verebilirsiniz. Ben şansıma Yakun adındaki Singapur tostu yapan mekanı da buldum. Mutlaka kaya tostu setini sipariş etmenizi tavsiye ederim. Eğer market alışverişi yapmak istiyorsanız yine bu binanın alt katında bulunan marketten her türlü ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Burada enerjinizi tekrar topladıktan sonra yine buraya çok yakın olan (maksimum 15-20 dakika yürüme mesafesi) Sule Pagoda’ya geçebilirsiniz.

IMG_4611    IMG_4613   IMG_4609

Sule Paya ya da Sule Pagoda : Şehrin tam göbeğinde bulunan ve etrafı ana yollar ile çevrilmiş olan Sule Pagoda Shwedagon Pagodaya göre  küçük olsa da iç düzenlenmesi hemen hemen aynı. Astrolojiye ilgi duyuyorsanız tapınağı çevreleyen ufak dükkanlarda fal bakan bir kaç farklı yer bulabilirsiniz.Sabah 4’den gece 10’a kadar açık olan tapınak özellikle akşam işikların yanması ile göz kamaştırıyor.

Tapınağı gezdikten sonra biraz ilerisinde bulunan parkta dinlenebilir ve yine park etrafında bulunan tarihi yapıları inceleyebilirsiniz.

IMG_4582    IMG_4573    IMG_4577   

 IMG_4580    IMG_4585    IMG_4590     IMG_4594
Shwedagon Pagoda : Bir önceki gelişimde gezme imkanı bulduğum, şu ana kadar gördüğüm en ihtişamlı pagodalardan biri. 2500 yıl önce inşaa edilen pagoda 100 metre yüksekliğinde ve çan şeklinde. Tamamı altın kaplama olan ve özellikle yüksek yerleri 5000 adet pırlanta ve diğer değerli taşlardan oluşturulan tapınak ihtişamı ve parlaklığıyla kendisini size uzak mesafeden bile göstermekte. 4 girişi olan bu tapınakta, yabancıların kuzey girişinden girmesi istenmekte. İçeri giriş ve kamera için cüzi bir ücret alınmakta. Hem gün doğumu hem de gün batımı için mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri olan tapınak sabah 4’den gece 10’a kadar kapılarını ziyaretçileri için açık tutmakta. Diğer tapınak ziyaretlerinde de olduğu gibi mutlaka pantalon ya da diz altında şort,etek,elbise tarzı kıyafetler giymenizi tavsiye ederim.

 

Pazar günü dışında şehri gezmek için çok fırsat bulamamiş olsamda öğle ve akşam yemekleri için de bir kaç tavsiyem olacak.

Bunlardan ilki yine Sule Pagodaya yakın olan, öğle yemeği için gittiğimiz Sharkys’s.Diğer ikisi ise akşam yemeği için gittiğimiz Union Bar ve House of Memories Piano Bar.

.IMG_4744

House of Memories Piano Bar ile ilgili bir dip not düşmek isterim. 100 yıl öncesinin tarihi binası Myanmar yemeği yemek isteyenler için ideal bir yer. Ayrıca özellikle üst katta bulunan nostaljik yemek oda dizaynlarıyla sizi tarihsel bir yolculuğa götürmekte. Vaktiniz olursa mutlaka uğrayın.

IMG_4757

Bu yerlerin dışında maalesef gezmeye zaman bulamadığım bir kaç önemli yeri de aşağıda sizin için sıraladım. Kısmetse bir sonraki Myanmar gezi programımda da buralara zaman ayıracağım.

  1. Taukkyan Savaş Müzesi :
  2. Kandawgyi Park :
  3. Yangon Circular Train :
  4. China Town

 

You Might Also Like

1 Comment

  1. dincerm

    March 14, 2016 at 2:09 pm

    Elinize saglik Muge hanim, gayet bilgilendirici bir yazi olmus. Bana turistik olarak cok hitap etmese de, eminim bir cok kisi Myanmar’i gormeyi istiyor/planliyordur 🙂

Leave a Reply